Sünnet, ülkemizde çocukluk yaş grubunda en sık uygulanan cerrahi işlemdir. Genellikle ülkemizde gelenek, dini nedenlerle yapılmakla birlikte idrar yolu enfeksiyonu, pipi derisinde kızarıklık enfeksiyon gelişimi, pipi ucunda darlık, zor idrar yapma gibi tıbbi nedenlerle de yapılmaktadır.
Tıbbi nedenler dışında sünnet işleminin 2-6 yaş arasında yapılmasını önermiyoruz. Çünkü 2-6 yaş arası çocuğun cinsel kimliğini keşfettiği dönem olup, çocuğun psikolojik olarak olumsuz etkilenebileceği yaş grubunu oluşturmaktadır. Dolayısı ile acil bir sünnet yapılması gerekmiyorsa 2 yaş öncesi veya 6 yaş sonrası sünnet için en uygun dönemlerdir.
Sünnet öncesi mutlaka bir uzman tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Bu muayene sırasında pipide mevcut olan gömüklük, eğrilik, dönüklük ve hipospadias denilen durumlar tespit edilebilir. Bu durumların varlığında çocuk kesinlikle sünnet ettirilmemelidir. Bu durumlarda özel cerrahi işlemler gerekmektedir. Bu nedenle sünnet öncesi muayene çok önemlidir.
Sünnet özel cerrahi titizlik gerektiren bir işlemdir. Alanında deneyimli kişiler tarafından yapılmaz ise ciddi problemler ile karşı karşıya kalınabilir. Bu nedenle bu konuda uzman Çocuk Cerrahları veya Çocuk Ürologları tarafından yapılmalıdır.
Birkaç farklı sünnet tekniği bulunmaktadır. Bunlardan biri içi ve dış deriyi plastik bir halka ile sıkıştırılarak yapılan yöntemdir. Bu yöntemde birkaç gün sonra plastik halka çıkarılmaktadır. Diğer yöntemler ise cerrahi olarak iç ve dış derinin çıkarılması ile yapılan klasik yöntemdir. Bu yöntemde dikiş kullanılmakta olup bu dikişler kendiliğinden eriyip kaybolmaktadır, alınmasına gerek yoktur.
İlk 2 ay içinde lokal anestezi ile sünnet işlemi yapılabilmekle beraber, daha büyük çocuklarda hafif genel anestezi altında yapılması önerilmektedir. Bu durum çocukların bu süreç içinde psikolojik olarak olumsuz etkilenmesini engellemek için önem arz etmektedir.
Sünnet sonrası hafif sızıntı şeklinde kanama olabilir. Ciddi kanamalar olmadığı sürece büyük sorunlara neden olmaz. Ayrıca sünnet sonrası, şişlik, ödem, hafif morluklar ortaya çıkabilir. Bunlar beklenen endişe edilmemesi gereken durumlardır. Pipi ucunda kızarıklık ve iyileşme sürecinde sarı-beyaz kabuklanma görülebilmektedir.
Sünnet sonrası birkaç gün 10-15 dk ılık duş veya oturma banyosu ve lokal pomadlar ile iyileşme süreci rahat bir şekilde geçmektedir.