-
Genellikle ergenlik sonrası görülmekle birlikte diğer yaş gruplarında da görülebilir.
-
Genellikle semptom vermezler ve kendiliğinden kaybolabilirler.
-
Karın ağrısı, kasık ağrısı, adet düzensizliğine neden olabilmektedir.
-
Bebeklerde karında şişlik, ele gelen kitle, karın ağrısı genellikle ilk semptomlardır.
-
Ergenlik dönemi kızlarda takip eden mensturasyon sonrası kist boyutları genellikle küçüldüğü için kontrol Ultrasonografi yapılmalıdır.
-
Ultrasongrafide kistin basit veya kompleks olup olmadığı, overin kanlanması, boyutları ayrıntılı olarak değerlendirilir.
-
5 cm’nin altındaki kistlerde ameliyata gerek duyulmaz.
-
5 cm’den daha büyük over kistlerinde, overde torsiyon(dönme) riski olması nedeniyle 1-2 ay takip sonrası küçülme olmaz ise ameliyat ile tedavi edilmesi gerekir.
-
Çocuklarda iyi huylu kistlerde over koruyucu cerrahi yapılması önemlidir.
-
Ameliyatta Laparoskopik (kapalı) Cerrahi altın standart tedavi yaklaşımıdır.
Over Tümörleri
-
Over tümörleri iyi huylu veya kötü huylu (kanser) olabilir. Epitelyal, stromal, germ hücreli olmak üzere farklı tipleri bulunmaktadır.
-
Over tümörlerinin erken tanı ve tedavisi önemlidir.
-
Kitlenin boyutu, tipi, yerleşim yerine göre çeşitli bulgular ile ortaya çıkabilmektedir. Karın ağrısı, karın alt bölgesinde ele gelen şişlik veya kitle, bulantı, kusma, idrar yapma problemleri görülebilir.
-
Tanıda radyolojik olarak ilk ultrasonografi yapılmaktadır. Tümörün özelliğine göre ileri görüntüleme ve kan tetkiklerinin yapılması gerekebilir.
-
Over tümörlerinin başarılı bir şekilde tedavi edilmesi için Çocuk Cerrahisi, Çocuk Onkolojisi, Çocuk Radyolojisi, Çocuk Endokrinolojisi’nin yer aldığı multidisipliner çalışma ile tedavi süreci sürdürülmelidir.