Kıl dönmesi olarak bilinen pilonidal sinüs, kuyruk sokumunda deriye açılan delik, akıntı, şişlik, şeklinde kendini gösteren bir hastalıktır. Genellikle yetişkinlerde görülmekle birlikte, Hareketsiz yaşam, uzun süre oturma, obezite gibi nedenlere bağlı olarak bu sorunun artık çocukları da etkilediğini görmekteyiz. Özellikle bilgisayar başında, ders başında çok oturan çocuklarda kuyruk sokumundaki kılların cildin içerisine doğru büyümesi ve birikmesi sonucu ortaya çıkar. Deri altına giren bu kıllar bu alanda enfeksiyon oluşturarak akıntı ve apseye neden olabilmektedir. Erkeklerde daha sık görülmektedir.
Özellikle kıl dönmesi nedeniyle birinci derece yakınları ameliyat olan çocuklarda daha fazla görülüyor. Bu da genetik faktörlerin etkisinin olabileceğini gösteriyor. Kuyruk sokumundaki kıl miktarının fazla olması, kuyruk sokumunun dar ve derin olması, bölgenin temizliğine yeterince dikkat edilmemesi, sık terleme, uzun süreli oturmak pilonidal sinüs için risk faktörleridir.
Pilonidal sinüs tanısı fizik muayenede sinüs ağızlarının görülmesi ile konulur.
Tedavi: Apse varlığında ilk olarak apse boşaltılmalı ve antibiyotik tedavisi başlanmalıdır.
Cerrahi olarak birçok farklı teknik uygulanabilmektedir. Bunlar arasında;
-
Pilonidal sinüsün cerrahi olarak eksizyonu ve primer kapatılması
-
Pilonidal sinüsün cerrahi olarak eksizyonu ve sekonder iyileşmeye bırakılması(açık bırakılması)
-
Pilonidal sinüsün cerrahi olarak eksizyonu ve flep getirilmesi
Fakat son yıllarda yapılan minimal invaziv tekniklerle de yüksek tedavi başarıları elde edilmeye başlanmıştır. Bunlar arasında en sık kullanılan fenol enjeksiyonudur. Bu yöntemde sinüs ağzı genişletilerek içi temizlenir ve tüm kıllar çıkarılır. Daha sonra sinüs içine fenol adı verilen özel bir madde verilir. Bu yöntemin endoskopik olarak uygulanması başarı oranı daha da artırmaktadır.
Kıl dönmesinin tekrarlamasını önlemek için nelere dikkat edilmelidir?
Ameliyat öncesi ve sonrası dönemde o bölgedeki kıllar traş edilmeli veya tüy dökücü ilaçlarla temizlenmelidir. Eğer o bölgenin kıllarının lazer ile uzaklaştırılması, tekrarlamayı önlemede en etkin önlemdir. Ayrıca uzun süre oturmaktan kaçınılmalıdır.
Ameliyat öncesi pilonidal sinüs görünümü
Fenol enjeksiyonu sonrası pilonidal sinüs görünümü