İnmemiş testis erkek çocuklarda sık görülen doğumsal sorunlardan biridir. %3-4 sıklığında görülür. Hastaların %25-30’unda iki taraflı görülür. Normalde doğum öncesi testisler bebeğin karın bölgesinde bulunmaktadır. Bebek doğmaya yakın testisler hareket ederek karın içi bölgesinden kasık bölgesine ve skrotuma yerleşirler. Bu iniş sırasında herhangi bir bölgede testisler kalarak torbaya inemeyebilmektedir.
Testislerin torbaya inişi doğumdan sonra ilk 6 ay içinde hormonların etkisi ile devam eder. İlk 6 ay içinde torbaya inmeyen testislerin daha sonra inmesi beklenmemektedir. İnmemiş testiste iki önemli risk kısırlık ve kanser gelişmesidir. Ayrıca inmemiş testislerde kendi etrafında dönme(torsiyon) riski de bulunmaktadır. Testisin torbada olmaması çocuğun ileriki yaşlarında olumsuz psikolojik etkilere neden olabilmektedir.
İnmemiş testis tanısı iyi bir fizik muayene ile konulur. Testisin hiç ele gelmemesi durumunda, testis karın içinde yerleşmiş olabileceğinden dolayı laparoskopi(ışıklı kamera ile karın içinin kontrol edilmesi)yöntemi uygulanmaktadır.
İnmemiş testiste ameliyat 6-12 ay arasında yapılmalıdır. Ameliyatta amaç testisin yerleşimine göre tek veya iki seansta testisin normal torbaya indirilmesidir. Ameliyat testisin bulunduğu yere bağlı olarak kasık bölgesinden veya torbanın yanından küçük bir kesi ile gerçekleştirilir. İşlem günübirlik cerrahi olup hasta aynı gün eve gönderilir.
Ameliyat sonrası tekrarlaması düşük olasılıktır. Ameliyat sonrası hasta belli aralıklarla kontrol edilmelidir.