Çocuklarda Tiroid Kanserleri

Tiroid kanserleri çocukluk döneminde görülen kanserlerinin % 0.4-3’ünü oluşturur. En sık 10-14 yaşlarında görülürler. Kızlarda erkeklere göre daha fazladır.

Tiroid kanseri için en önemli risk faktörü baş ve boyun bölgesine alınan radyasyondur. Guatr ve iyot eksikliği olan bölgelerde de diğer bölgelere göre daha fazla rastlanmaktadır.

Tiroid kanserinin; papiller, folliküler, anaplastik ve medüller tipleri bulunmaktadır. Çocuklarda tiroid kanserinin büyük kısmını papiller kanser oluşturur. Medullar tiroid kanseri ve anaplastik kanser çok daha azdır. Papiller kanserin prognozu(seyri) diğer tiplere göre daha iyidir.

Hastalar sıklıkla tiroit bezinde veya boyunda ağrısız şişlik ile başvururlar. Ses kısıklığı, nefes almada güçlük, yutma güçlüğü, seste değişiklik gibi bulgulara da neden olabilir.

Çocuklarda saptanan tiroid nodüllerinde kanser riski olduğu için, yakın takip ve tetkik edilmedilir. Papiller kanserler iyi huylu tümörler olmakla birlikte, lenf metastazı yapma riskleri mevcuttur.

Tiroit bezinde nodül varlığında kan tiroid hormon düzeyi, tiroid sintigrafisi, ultrasonografi ve ince iğne aspirasyonu biyopsisi yapılarak, nodülün iyi huylu mu, kötü huylu mu olduğu belirlenmelidir. Şüpheli durumlarda lenf bezi biyopsisi yapılmalıdır.

Çocuklarda tiroit kanserlerinin standart tedavisinde total tiroidektomidir. Lenf bezlerine tutulumu varsa lenf diseksiyonu da yapılmalıdır. Ameliyat sonrası radioaktif iyot tedavisi gerekebilir.

Tiroid cerrahisi çocuklarda çok sık görülmediği için bu konuda deneyimli cerrahlar tarafından uygulanmalıdır.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

safra-kesesi-tasi
Safra Kesesi Taşı

Safra kesesi karaciğerin altında bulunan bir organdır. Karaciğerde üretilen safranın …

Devamını Oku
gastroozofageal-reflu
Gastroözofageal Reflü

Gastroözofageal reflü mide içeriğinin, özofagusa aralıklı veya sürekli geri kaçması s…

Devamını Oku